Y Ü K L E N İ Y O R
. . .

SUT Dosyası Hakkında Sorular ve Cevapları

Sağlık Uygulama Tebliği ya da reel sektörde bilinen kısa adıyla SUT dosyası hazırlanması tıbbi cihaz ve tıbbi malzeme geri ödemelerinde sıkça sözü edilen bir bileşendir. Sosyal Güvenlik Kurumundan geri ödeme almayı planlayan tüm tıbbi cihaz kuruluşları SUT dosyası hazırlamak zorundadır. Biz de bu yazımızda sektörün en çok merak ettiği hususları cevapları ile birlikte dikkatinize sunuyoruz.

SUT Dosyası hazırlanması için gerekli birçok belge vardır.

SUT ifadesi, Sağlık Uygulama Tebliği deyişinin kısaltmasıdır. Tıbbi cihazların ve tıbbi malzemelerin geri ödemeleri bu tebliğ kapsamında yapılmaktadır. SUT, Devletin sağlık ile ilgili sosyal politikalarının uygulamasına imkan veren, kılavuzluk eden, fiyatlandıran, düzenleyen ve diğer tüm uygulama detaylarını içeren mevzuat tebliğidir. Sağlık Hizmet Sunucuları, Eczane, Optik, İlaç ve Tıbbi Cihaz firmaları ve tüm vatandaşlar bu tebliğden yaralanarak SGK’nun ürün geri ödeme ve fiyatlandırma prosedürlerini takip edebilirler. SUT Dosyası ise SUT kapsamında teslim edilmesi gereken belgeleri içeren birçok değişkenli dosyadır.

  • SUT Kodu Nedir? Nereden temin edilir? SUT Kodu temin etmek için nelere ihtiyaç duyulur? SUT Kodu bulunmayan ürünler geri ödeme alabilir mi?

SUT ve ekleri SGK tarafından yayımlanır. Eklerde yer alan branş listelerinden ya da işlem listelerinden ürünlere uygun SUT KODU seçilir. Eğer ürününüz bu listelerde yer almıyorsa SGK bu ürüne geri ödeme yapmıyor demektir. Ek-3 listeleri yatan hastalarda ya da ayakta tedavi hastalarında kullanılmasına göre ikiye ayrılmıştır. Ek3C listeleri ayakta tedavi, diğer listeler ise yatan hasta tedavilerinde kullanılan ürünleri içerir. Ürününüz Ek-3c haricindeki listelerde ise yani yatan hastalarda kullanılan tıbbi cihazlardan ise C veya D başvuru dosyası (SUT DOSYASI) hazırlayarak geri ödeme talep edilebilir.

  • SUT Başvurularını Nereden ve Ne Zaman Yapıyoruz?

SUT Dosyası başvuruları için aşağıdaki tabloda yer alan tarih aralıklarında işlem yapılabilir. Ayrıca aşağıdaki tabloda belirtilen SUT Başvurusu son günü resmi tatile rastlarsa +1 gün daha eklenecektir. 

Not: Yukarıdaki tablolar D ve C grubu SUT dosyası başvurularını göstermektedirA ve B grubu başvurular için lütfen bizimle iletişime geçiniz

  • ÜTS’ne kaydı olmayan bir şirket geri ödeme alabilir mi?

Hayır alamaz. ÜTS firma ve ürün kaydı olmayan bir firma ya da ürün için SGK başvurusu yapılamaz. Önce ÜTS işlemleri tamamlanmalı sonrasında SGK işlemlerine geçilmelidir.

  • SUT dosyası hangi belgeleri içermelidir?

D için dilekçe taahhütname barkod bildirim listesi ve dekont C için dilekçe taahhütname barkod bildirim listesi ve dekont haricinde bir de katalog ve kullanma kılavuzu gereklidir.

  • SUT için Üreticiden istenmesi gereken belgeler var mı?

Üreticiden bir belge istemiyoruz. Gerekli olması halinde ürün kataloğu ve kullanım kılavuzu üreticiden istenebilir. Çünkü Ürün Takip Sistemine kayıt işlemi esnasında birçok belge üreticiden istenmiş oluyor. Şunu da hemen hatırlatalım ÜTS’ne başvuru yapılırken zaten Uygunluk Beyanı ve EC Sertifikası gibi belgeler teslim edildiği için bu belgeleri bu cevap kapsamında ayrıca belirtmedik.

  • Hangi durumda C ya da D grubu başvuru dosyası hazırlamalıyız?

C GRUBU:  Bedeli Karşılanacak Tıbbi Malzeme Listelerinde  Kurumca geri ödemesinin yapılacağı yayımlanmış ve MEDULA Hastane Sistemine tanımlanmış tıbbi malzeme alan tanımı içine dahil edilecek tıbbi malzemeler için yapılacak başvuruları kapsar (yani Ek3C listeleri hariç diğer Ek3 listelerinden herhangi bir kod ile ürününüzü eşleştirmek istiyorsanız C başvuru dosyası verebilirsiniz).

D GRUBU:  Bedeli Karşılanacak Tıbbi Malzeme Listelerinde Kurumca geri ödemesinin yapılacağı yayımlanmış ve MEDULA-Hastane uygulamasına tanımlanmış bulunan tıbbi malzemelerin (niteliklerinin ve MEDULA-Hastane uygulamasındaki mevcut SUT kodu-  barkod eşleştirmelerin değişmemesi kaydıyla) küresel ürün numarası (barkod) güncellemesi ve/veya  aynı küresel ürün numarasının  firma adı değişikliğine (firma tanımlayıcı numarasının değişmeksizin isminin değişmesi veya MEDULA-Hastane uygulamasında kayıtlı küresel ürün numarasının farklı firma tanımlayıcı numarasına sahip başka bir firma tarafından kaydedilmesi talepleri) ilişkin başvurular. (Yani ürününüzün aynı barkod ve aynı etiket adı ile başka bir firmada kayıtlı varsa ve sut kodu eşleşmesi yapılmış ise aynı ürünü aynı sut koduna eşleştirmek için o firmayı referans göstererek d grubu başvurusu yapabilirsiniz ya da getirdiğiniz bir ürünün barkod numarasının değişmesi halinde bu durumu d başvuru dosyası ile sgk ya bildirebilirsiniz.)

  • SUT Dosyası hazırlama maliyetlerini nasıl en aza indirebiliriz?

SUT Dosyası hazırlıkları esnasında ithalatçı kuruluşların bilmesi ve uyması gereken birçok kural var. Barkodların tanımlanmasından ÜTS kayıt prosedürlerine kadar birçok gereklilik aslında ithalatçıların genellikle takip etmekte zorlandıkları yönleri barındırıyor. Bu nedenle SUT dosyası hazırlanması için deneyimli ekibimiz ile iletişime geçmenizi tavsiye ediyoruz. Medikoz Tercüme SUT Dosyası kapsamında sigortalı çeviri hizmetleri ile sizlerin yanında olmaya devam ediyor.

Copyright © 2024 | EN Medikoz Çeviri | All rights reserved.