Tıbbi cihaz üreticilerinin ve/veya ihracatçılarının Ürün Takip Sistemi kayıtları sırasında karşısına çıkan bölümlerden biri de GMDN kodu başlığıdır. GMDN, "Global Medical Device Nomenclature" olarak bilinen ifadenin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe karşılık olarak "Evrensel Tıbbi Cihaz İsimlendirmesi" olarak ifade edilebilecek bu kod sistemi, sadece medikal cihazlar için kullanılmakta olup beş haneli sayısal veriyi içermektedir. Düzenlenen bir kod tüm dünyada aynı ürün için kullanılmaktadır, bu sebeple bu kod jenerik vasıflıdır. Yani daha açık bir şekilde beş rakamdan oluşan bu kod özgün bir yapıdadır. Bunun yanında bu kod içerisinde ilgili ürüne ait açıklamalar da yer almaktadır. GMDN Kodlarının belirli bir kısmı Sağlık Bakanlığı sisteminde yer almakta iken Sağlık Bakanlığının Ürün Takip Sisteminde yer almayan GMDN kodları için GMDN Agency isimli Kuruluşa başvuru yapılarak ücreti karşılığında ilgili kod satın alınabilmektedir.
GMDN Kodunun tercüme işlemleri nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce bir kodun içeriğinde bulunan bilgilerden bahsetmek faydalı olacaktır. Bir GMDN kodunu oluşturan bileşenlerin arasında "terim, tip, tanım" yer almaktadır. Terim, bir GMDN Kodunun temelini oluşturan ve genellikle birkaç sözcükten meydana gelen açıklamadır. Terim başlığı altında mutlaka cihazı ilgilendiren kategori ve cihazın steril, steril olmayan, tek kullanımlık ya da yeniden sterilize edilebilir gibi açıklamaları da yer almalıdır. Tip ifadesi ise genelde harflerden meydana gelen bölümdür ve GMDN kodunun açıklamasında yer alması zorunlu olan kısımlardandır. Tanım bölümünde, cihaz ile ilgili en belirgin ve açıklayıcı ifadeler yer alır. Tanım bölümünde ayrıca cihazın kullanım amacına yönelik açıklamalar da bulunur.
Tüm bu bölümlerin eksiksiz ve kusursuz bir şekilde Türkçeye dönüştürülmesi önemlidir. GMDN Kodunun yanlış ya da yetersiz bir şekilde Türkçeleştirilmesi durumunda her daim üretici ile aynı sorumluluklara sahip olan dağıtıcı/ithalatçı Kuruluşlar için zaman kaybı ve ilave maliyet yükleri meydana gelebilir.
Peki, son olarak GMDN Kodunun en verimli şekilde Türkçeleştirilmesinin ne şekilde gerçekleştirilebileceğinden de bahsedelim. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi tarafından düzenlenen "Destek Belgesi" GMDN ile Kodlama için en büyük yardımcı bileşendir. Bunun yanında sektör incelemeleri ve TİTUBB’a arz edilen belgelerde daha önce kullanılmış olan medikal cihaz sözcüklerinin kullanımı faydalı olacaktır. GMDN Kodlarının kayıt işlemleri sırasında temel parametrelerden biri olduğu değerlendirildiğinde böylesi kısa bir kodun tercümesinin ne kadar önemli olduğu daha açık bir şekilde anlaşılacaktır.